Un entorn per descobrir,
VALLCEBRE - Cal PIPAIRE

El lloc​​

El poble de Vallcebre està situat sobre un altiplè defensat per una espectacular muralla natural de roques, els «Cingles de Vallcebre«.
Aquesta posiciò elevada de 1100-1300 metres d’altitud és privilegiada per disfrutar de les vistes dels paisatges dels voltants: Serra del Cadí i Moixeró, El Pedraforca, Serra d’Ensija, La Gallina Pelada, Serrat del Voltor, Serrat Negre, El Catllaràs, el Pantà de la Baells, etc..
El topònim del nom de Vallcebre prové del llatí ‘Balteus-Separatum’ («cingles separats») que va evolucionar cap a Balcebre (839-938) per transformar-se a partir de 1019 en Valcebre i acabar finalment com a Vallcebre per estar situat en una vall entre cingles.

El municipi de Vallcebre està format pel nucli central d l’Església de Santa Maria i uns quants Ravals de Cases i Masies disseminades pels voltants. Es tenen catalogats els següents Ravals: El Bac (Obac), La Barceloneta, Belians, El Clot del Poble, La Coma, El Comellar, Les Comes (on es troba cal Pipaire ); Les Deus, El Devinal, El Grau, El Lloc, de D’Alt, La Muntanya, El Portet i Sant Julia de Fréixens. 

Vallcebre 1928
Vallcebre 2014

El municipi de Vallcebre era molt ric amb fonts d’aigua natural disseminades pels entorns del poble. Les fonts més destacades són: Font de Ginebre, Font de la Gota, Font Freda, Font de la Teula, Font del Serrat, Font de Castellnou, Font de la Roca, Font de Cal Nis, Font dels Prats, Font de la LLacuna o Cal Negre, Font de la Coma, Font de la Canalassa, Font Xica, Font del Serrat, Font Fanela, Font de la Gota, Font Solanella, Font dels Cóms, etc.. Actualment algunes d’aquestes fonts es troben seques. 

Donat que la majoria de les masies de Vallcebre estant molt disperses i allunyades del centre del poble, no poden rebre una distribució publica d’aigua potable i és per això que cada masia té que buscar-se i prendre l’aigua potable necessària per el seu consum intern de les fonts que tenen per els seus voltants, fet pel qual es troben molt poques fonts lliures i publiques ben conservades. 

A cal Pipaire l’aigua pel seu consum es recupera en els rierols de la Llacuna (Cal Negre) i es deixa tota la sobrera como a font publica i lliure al costat de la mateixa casa perquè els vianants puguin satisfer la seva set. e

Font de la Canalassa
Font del Cal Pipaire (Cal Negre - La Llacuna)
Font de Cal Belians
Font Freda
Font de Foradada

Els torrents més destacats dels entorns de Vallcebre són: Torrent de la Muntanya, Torrent del Forat Negre, Torrent de l’Esdavella, Torrent del Coll de Fumanya, Torrent de la Coma d’Arnau, Torrent del Purgatori, Torrent del Jou, Torrent de Ca l’Esgarrifós, Torrent de La Jou, Torrent de Cal Clot, Torrent de Bossoms, Torrent de Vallcebre, Torrent del Collet dels Bous, Torrent del Coll de Pradell, Torrent Llarg, Torrent del Solà, etc.. En aquets torrents hi podem trobar forces Gorges. En les èpoques secas i amb poca pluja alguns d’ells no porten gaire aigua. 

Torrent del Jou
Gorge del Forat Negre
Torrent del Purgatori
Torrent de Bussoms

Vallcebre, com bona part dels seus municipis veïns, va ser en el passat més recent un important poble miner. Antigues boca-mines, instal·lacions mineres abandonades, i altres vestigis d’aquest passat miner, s’amaguen dins dels seus boscos i muntanyes. A Coll de Pradell, una zona situada a gairebé 1.600 metres d’altitudi que durant moltes dècades del segle passat bullia d’activitat minera hi trobareu el Trenet Miner de Coll de Pradell, amb un antic traçat ferroviari cap a l’antiga mina, que ha estat rehabilitada. 

Les principals mines de carbó de Vallcebre varen ser: ‘La Enriqueta’ (1936-1955) i ‘La Nova’ (1949-1962) a Coll de Pradell, ‘El Tumí ‘(1936-1968) a prop de la carena de Tumí, ‘L’Esquirol ‘ (1936-1952) a la Baga, ‘Araca’ o ‘Corder’ (1914-1918) també a la Baga i «La Transversal Maria Teresa»: ‘El Travasal’ (1953-1983) en el mateix poble. 

Mina Maria (Coll de Pradell)
El Travassal (Vallcebre)
Mina La Nova (Coll de Pradell)

Pels afores del poble de Vallcebre es poden trobar masies centenàries com cal Pipaire (www.calPipaire.cat) on podem observar gravat sobre les seves pedres la data d’una ampliació feta en el 1804 i veurà en les seves parets de pedra l’evolució constructiva de la casa o barraca inicial dels pastors fins a la masia actual, antics i abandonats camps de cultiu de trumfos (patates) amb les seves trumferes per conservar-los durant l’hivern, tancats de pedra per resguardar a les ovelles durant les nits, petites ermites perdudes dins dels boscos i  diversos camins forestals que travessen cingleres i indrets paisatgístics amb molt d’encant. 

Zona de Foradada
Cal Pipaire (Les Comes)
foradada2
Foradada
Vallcebre Campanar
Campanar de Vallcebre
foradada1
Foradada
VALLCEBRE - Llac de Tumí